Four Rollerblade skaters from Tel-Aviv, gathered to form the largest Jewish New Year greeting card (Shana Tova) yet. They have ran over 36.2 KM (22.5 Mls.) logging their route by GPS.
Worth watching the result.
Wishing all friends and GPS funs, wherever you are, SHANA TOVA !!
אז נכון שבעוד שבועיים, שעון הקיץ המקומי מאפסן עצמו עד לשנה הבאה, אבל בכל זאת ותמיד מוטב מאוחר מאשר אף פעם !!. מיקרוסופט ישראל התגברה על המכשולים המשפטיים, ובעקבות לחצכם המתון.... משחררת את קובץ תיקון ה- DST (ר"ת: Daylight Saving Time ובעברית "שעון קיץ") לסביבת Windows Mobile להורדה מאתרה, בלא המחוייבות המייגעת להתקשר לשירות הלקוחות, להמתין לפקס וכן הלאה...
מודגש כי התקנת קובץ תיקון שעון קיץ מקומי חיונית למי שמסנכרן את מכשיר ה- WM שלו מול שרת ו/או מול מחשב PC עם מערכת הפעלה חלונות, בה העדכון מתבצע אוטומטית, וכי המנעות מהתקנת העדכון היא המחוללת מספר אחת למרבית שאלות התמיכה בפורום Mobile של מיקרוסופט ישראל..."היומן זז לי בשעה"... על כל הוריאציות..
כמו-כן מובהר שהתקנת קובץ התיקון, מוצעת כשרות ללא תשלום של מיקרוסופט ישראל למשתמשי WM בארץ, וכן שלאחר התקנה, שעון הקיץ יפסיק את פעילותו, ויעבור לשעון חורף מקומי, בהתאם לתאריכים היעודים ובאופן אוטומטי.
להורדה ישירה של קובץ התיקון לשנת 2008 (עבור שעון הקייץ המקומי שמסתיים בעוד שבועיים...) לחץ/י על הקישור כאן. עוד הערה קטנה..גדולה !!!! אין להתקין בטעות קובץ דומה, מאתרים בחו"ל. "ההוא" יעדכן אמנם את זמני ה- DST, אבל לא בישראל. לעדכון מקומי יש להשתמש - אך ורק - בקובץ התיקון המסופק ע"י מיקרוסופט ישראל (בקישור לעיל). יש להניח ולקוות שבשנה הבאה, התיקון המקומי יהיה זמין להורדה ולא נצטרך לשוב ולעבור את הסיפור המייגע, כי דרך חזרה,לא תתקבל בברכה.
כותרת "גדולה" המחייבת הסבר. Moov החדש של Mio הוא פתרון הניווט האישי, נכון לרגע זה היחיד בעולם, שמבוסס על חומרה ותוכנת ניווט קנייניים, של אותו ייצרן. תאגיד Mitac. אם תרצו, ה- One Stop Shop הראשון בתחום. זאת שהרי המתחרות הקרובות הן או מפתחות תוכנה, או מפתחות חומרה, וגם כשהן מציעות פתרון מוכלל, תחת מותג אחד, אין זה מן הנמנע שאולי, איפשהו.. Mitac, ייצרנית מכשירי הניווט האישי (חומרה) הגדולה בעולם, היא שספקה להם את החומרה.
כשם שהצלחת ה- IPhone נגזרת מפיתוח חומרה, מערכת הפעלה, ממשק ויישומי בסיס ע"י חברה אחת, חזקה על Mio שתצליח עם מוצריה החדשים מסדרת Moov. לכל הפחות, מאותן סיבות. על שאיפות Mio להתחרות על הבכורה בשוק הצפוף של פתרונות ניווט אישי הכריזה זו ברורות כבר בתערוכת Computex האחרונה, בטאיפה. (ראיון אישי עם דוברת החברה לתערוכה Justine Liu אפשר לקרוא בלחיצה כאן).
סדרת Moov, מציינת גם מעבר סופי של Mio לתוכנת ניווט משל עצמה ו- MioMap 2008 היא הופעת הבכורה שלה. "Mio הולכת על בטוח.." הסבירה לי Liu באותו ראיון.. "בעוד שאנחנו מפתחים כבר הרבה זמן חומרות מבית, בתחום תוכנות הניווט לקחנו נשימה יותר ארוכה ולמדנו בסבלנות מ- 3 גדולות ומצליחות (Navigon, Destinator ו- IGo, ס.א.). רק כשידענו, בדיוק, מהי הנוסחא הטובה עבורנו, רכשנו חברת תוכנה גדולה (NavMan מניו-זילנד, ס.א) והורינו לה לפתח גרסת תוכנה משלנו. כזו שתואמת לחלוטין לקוי החשיבה שלנו, ומנגנת בתזמון מוחלט עם החומרה מבית. זוהי MioMap 2008".
MioMap 2008 ומכשיר ה- Moov 300 שהושאלו לנו לצורך הסקירה (מאחד הדילרים של חב' רונלייט, מפיצת Mio בישראל) מחמיאים למשתמש, שנוטה לחוש שליטה בתוכנה כבר ביציאה מהקופסה. אומר הרבה כשלעצמו, מצאתי שזה לא בא בכלל על חשבון היעדר תכונות עיקריות, כאלה שהתרגלנו למצוא בתוכנות ניווט מובילות. זה כבר אומר המון.
רונלייט ו- Mio הולכות עד הסוף, ומציעות לצד הסדרה החדשה גם אחריות ל- 24 חודשים, גם מחירים יותר עממיים, גם מנגנון עדכון מהרשת - MioMore, גם ניווט לפי צילומים עם קואורדינטות - NavPix, גם התרעת מכמונות מהירות מובנה ומתעדכנת ברציפות, וגם מסכי Touch ניגללים במשיכת אצבע . בהחלט לא מעט.
כל הפרטים על Moov 300 עם MioMap 2008 החדשה, אחרי שימוש אינטנסיבי של כמעט שבועיים, בהמשך.
Moov 300 הוא מכשיר ניווט ייעודי. ככזה תכליתו העיקרית היא לקחת אותנו בדרך הקצרה בין שתי נקודות (או יותר..), במינימום זמן, מינימום דלק ומקסימום שקט נפשי. בעוד שעל שני היעדים הראשונים נרחיב בהמשך, היעד האחרון - שקט נפשי - מתחיל כבר מפתיחת חבילת המוצר, המכילה כל מה שצריך כדי לנווט. לא יהיו כאן הפתעות ובלת"מים. במארז נמצא מתקן הרכבה לשמשה, עם טעינה, מטען הזנת מתח משקעי המצת ברכב, כבל סנכרון (USB) לסנכרון ה- Moov עם נתונים מגוונים, זמינים על שרתי הייצרן, חוברות הדרכה בעברית (אחת מלאה ואחת מקוצרת) ו- CD עם גיבוי ותוכנת ממשק ייעודית, MioMore, להתקנה על PC. גם עליה נרחיב את הדיבור בהמשך.
מכשירי סדרת Moov הם גם הראשונים ל- Mio להשתמש ב- GPS מסוג SiRF III עם טכנולוגיית SiRFInstantFix. בתמצית מדובר בהכללת זיכרון Cache האוגר את נתוני מיקום הלווינים באיזור נתון (Ephemeris) ומסייע בקבלת Fix ראשוני מהיר. משהו בדומה ל- Quick GPS המוכר לנו מתקשורתני איכות יקרים. אלא שבעוד שם החיים קלים יחסית והמידע נשלף מהאינטרנט בתווך סלולרי , כאן העבודה הקשה נעשית בתוך ועל-ידי מקלט ה- GPS עצמו לקבלת תוצאה זהה. אכן, לקח ל- Moov 300 שבסקירה לא יותר מ- 30 שניות לאחר הרכבה ראשונית על שמשת Ford Focus להתייצב בנקודת המוצא. נתון יפה. לאחר מכן, הדלקה וכיבוי בטווח זמן של עד 4 ימים (יש אומרים 7..) היא עניין של שניות ספורות.
בהשקתה, סדרת Moov מציעה ארבעה דגמים. החל ב- Moov 200 עם מסך 3.5 אינץ, דגם הסף וכלה ב- Moov 728 עם מסך 7 אינץ, דגם הרף. קו ה- 300 של הסדרה יהיה, ככל הנראה, הקו היותר פופולרי. עם מסכי 4.3 אינץ עם פילטר נגד הבהק, נגן מולטימדיה סביר למדי, זיכרון Flash מובנה של 1GB (עם חריץ הרחבת זיכרון מסוג SD), מעבד במהירות 400MHz של Samsung וכאמור, GPS איכותי מסוג SiRF III בטכנולוגיה העדכנית - SiRFInstantFix. בעוד דגם Moov 360הזהה מציע גם דיבורית BT Hands Free יעילה, דגם 300 שקבלנו מסתפק בנגן בלבד, אבל עולה לצרכן בכ- 200 ש"ח (כולל מע"מ) פחות.
אם אמרתי שהמכשיר נותן למשתמש תחושת Deja vu כבר ביציאה מהקופסה, זה מפני שהוא מזכיר את קודמו, ה- C320 (עם GPS דגם קודם). מזכיר, אבל לא בדיוק. איפשהו ה- Moov 300 חתך פינות. פה נתן, שם לקח. למשל במתקן ההרכבה לשמשה. במקום העריסה ה"מתקשרת" ההיא, ה- 300 מסתפק בהתקן צנוע (נתגלה כסולידי בהחלט !!) שמאפשר כיוונים וטעינה בסיסית משקע המצת ברכב באמצעות המטען המצורף. עוד ירושה מ- NavMan ולאו דוקא מהמלהיבות. שיהיה...
חוץ מזה, מדובר ב- PND איכותי, מורכב כהלכה, עם מסך מגע התומך בגלילה (סגנון ה- Touch של HTC..) ומלבד מפסק ראשי-זחיל (Slider) ההתנעה/כיבוי/איפוס, נטול כל רכיבים זזים אחרים. אני חוזר ומדגיש, ולא שבמהלך השבועיים שהמכשיר ברשותי נזקקתי לכך, לא לחפש אמצעי נסתר לאיפוס. אין כזה. במדת הצורך, הזחלת המפסק הראשי כל הדרך ימינה, תחולל איפוס, בכיוון ההפוך - הדלקה, במרכז - כיבוי. No More כפתורים פיזיים. כמה שפחות, יותר טוב.
מפרט טכני - Moov 300:
מסך : 4.3 אינטש WQVGA 272X480 זיכרון : 64ram\1GB מעבד: Samsung 2443-400Mhz אנטנת GPS 20-channel SiRFstarIII בטכנולוגיית SirRFinstantFIX סוללה : 720mAh זמן סוללה משוער : 2.5 Hrs חיבור USB : בתקן 2.0 מערכת הפעלה : Win CE .Net 5.0 מולטימדיה : MP3 ואפשרות לצפייה בתמונות מתפקד גם כקורא כרטיסים שקע הרחבה: SD תמיכה עד 2 ג'יגה הרחבה כולל ערכה מלאה לרכב ,כבל סנכרון למחשב ,הוראות מלאות בעברית (כולל מדריך מורחב לתוכנה)
MioMap 2008:
בעוד ה- Moov 300, כמכשיר, הופעתו החיצונית צנועה ומסתירה את שמתחת לחופת המנוע, תוכנת MioMap 2008 היא סיפור אחר לגמרי. נתחיל במקורות.
כש- Mio החליטה ללכת על כל הקופה, החברה קלטה שכל עוד אינה מחזיקה בידיה את שני קצות המקל גם יחד, חומרה ותוכנה, סיכוייה לחדור לשלשה המובילה את התחום אפסיים. לא שגרסאות MioMap הקודמות (ש- Navigon, Destinator ו- IGo תרמו להן את מנועיהן) היו רעות, כמו ש"ציר התגובה היה ארוך מדי לטעמנו",כך דוברי Mio. פירושו האמיתי שהמכובדים הנזכרים לעיל לא הבטיחו ל- Mio את הבלעדיות המבדלת, הדרושה כדי להתחרות במטרה לנצח. לא ברור, אז במילים פשוטות - אותן חברות מכרו את התוכנות שלהן לכל המרבה במחיר. בהחלט לא נקודת מוצא טובה למי שרוצה להתחרות, באחד הימים, ב- TomTom.. כך, מדי שנה, Mio החליפה את ספקי מנוע הניווט ל- Miomap שלה כמעט כמו גרביים, עד שהזמן בשל לצעד שתוכנן מהרגע הראשון - רכישת תוכנה משלה שתתן ל- Mio את הבלעדיות המבדלת. תאגיד Mitac, מהגדולים בטאיואן, הלך על חברת NavMan. חברת תוכנה וותיקה ומבוססת מניו-זילנד, שמוצרי התוכנה שלה (יש לה גם מוצרי חומרה מבוססים על תוצרת.. Mitac..) מוכרים ומובילים בארצות (לשעבר) ההשפעה הבריטית. NavMan קבלה מ- Mio, מותג הבית של Mitac בתחום הניווט, פקודת משימה עם מפרט מדוייק ותזמון צפוף כשהמשימה - להשיק תוכנת ניווט קניינית ובלעדית ל- Mio, לא יאוחר מתערוכת Computex 2008 (יוני 08). NavMan גייסה לצורך העניין את אחד ממנועי תוכנות הניווט המהירים בנמצא, של חברת Mireo, המתמקדת בפיתוח המנוע שלה עבור ייצרני תוכנות OEM ידועים. מה שנאמר שם ומה שלא, מן הסתם לא הגיע לאזני העיתונאים, אבל מה שברור הוא ש- Mio צוותה על NavMan לכבוש את המאסות. כלומר להציע תוכנה עם מקסימום ידידותיות, מהירות תגובה, דיוק ויכולת שדרוג On-line, עם מקסימום מודולריות (להוספת רכיבים בהמשך) ומינימום פירוטכניקה, מה שיאפשר מקסימום ביצועים גם על חומרות עם מפרטים יותר צנועים, ובדרך אגב, יותר אמינים בסופו של יום.
ההוראות מולאו במלואן, ובביתן של Mio ב- Computex, בחדרי חדרים ובעוד שעל דוכני התצוגה עדיין ניתן היה לראות מכשירי Mio עם MioMap "אחרת", לעיתונאים המקורבים הוצגה (תחת NDA) הגרסה החדשה, למכשירים החדשים מסדרת Moov זה עתה הושקו גם הם, שמה MioMap 2008 והיא עצם ענייננו.
פשוטה ולעניין, זו ההגדרה הראשונה שצצה לי בראש כבר מהניווט הראשון עם התוכנה, הגרסה הישראלית מבוססת על נתוני מיפוי עדכניים Q2-08 של חברת מפה. ואולי MioMap 2008 ניגנה לי קצת על נימי הנוסטאלגיה והזכירה לי את ימי דסטינטור הטובים, כשתוכנת הניווט נפתחה היישר במפה. רבאק.. אנחנו מספיק אינטליגנטיים להבין שבתוכנת ניווט משתמשים כדי לנווט. למה לבלבל אותנו, על ההתחלה, עם ים ברברת... אז MioMap 2008 כבר התחילה נכון מבחינתי. אילמלא, אולי, העליה החוזרת ונשנית של "הסכם שימוש והוראות בטיחות". הלו, איך אפשר להפטר מזה. מילא פעם אחת... הבנו... די !
אחרי שהתפטרנו מהניג'וס המתחייב ע"י החוק (איזה חוק ?), מסך הפתיחה - המפה - נהיה כל עולמנו. ממנו ניתן לבצע את כל המהלכים הנדרשים לניווט פשוט, וגם מורכב, ברמת אינטואיטיביות שכמעט ועושה לך להרגיש שאת/ה מלך הניווטים. רוצים הסבר, בבקשה.
כבר הזכרנו שאת ה- Fix הראשוני (Cold fix) מקבלים מהר מאוד בזכות טכנולוגיית SirFInstantFix. תוך שניות אנחנו רואים איפה אנחנו, ואם זה לא נוסך ביטחון אז אני לא יודע מה כן.
לחיצה על מסך המגע (רגיש במידה הנכונה, כך שגם אצבע רועדת בנהיגה תביא תגובה החלטית) בצד ימין למטה, אנחנו מקבלים תפריט ראשי גדול, ברור וגם הוא, תורם להרגשת הבטחון הכללית בתוכנה. בלי יותר מדי התייפייפות. לעניין !! מכאן אפשר "להפליג" לייעדים שהם כתובת מוגדרת, יעדי הסטוריה, יעדים מועדפים, רשימה ענפה של נקודות עניין ו/או לחזור הבייתה לכתובת מוגדרת מראש.
המעוניינים בכך,יכולים להרחיב את התפריט הראשי למסך המשני שלו, משם להוסיף ניווט ל"טיולים שלי", מסלולים שמורים או שניתן להחליף שכמותם עם חברים, וגם לנווט לפי צילומי קואורדינטות - Navpix, תופעת טבע שהולכת ומשתלטת על כל מצלמת כיס ועודדת את ייצר החשיפה האישית הבלתי נשלטת שלנו. על שני אלו, בהמשך.
כל נגיעה בנקודה ספציפית על המפה (בעגה המקצועית "דקירה") מדווחת לנו את הכתובת (או שם המקום, בהתאם לעניין), ומעלה תפריט-קופץ המאפשר להגדיר אותה נקודה כנקודת מוצא, יעד, נקודה בדרך (Via), לאתר נקודת עניין בקרבה (על פי הגדרות מראש), או לשמור אותה במועדפים.
כפתורי Zoom מאפשרים לנו להתמקד בתא שטח מצומצם ולהגדיל את פרטיו ולהיפך, ובורר תצוגת דו-מימד/תלת-מימד יתן לנו את תמונת המפה המועדפת עלינו. בנוסף, שתי תיבות נגללות (גדולות וברורות כמו הכל בממשק הידידותי להחמיא הזה) בצדו השמאלי של המסך, למעלה ולמטה, יאפשרו לנו לצפות בנתוני נסיעה שוטפים, אם וכאשר נקבע מסלול: זמן נסיעה מחושב, זמן הגעה משוער, מהירות נסיעה ומרחק ליעד. לחיצה על אחת ה"קוביות" המרכיבות את התיבה הנגללת תקבע אותה בראש התיבה ותכנס את ייתר הנתונים, למקסימום צפייה במפה.
אותו תרגיל על תיבת הגלילה התחתונה יחשוף, יקבע בראש ויסתיר את מצב הסוללה, מצב קליטת GPS ויתיק/יפעיל את רמקול המערכת (החזק מאוד גם בנסיעה עם חלון נהג פתוח, לחובבי הסגנון..)
לאחר (אך ורק) שנקבע מסלול, יופיע גם לחיץ הצפנת מפה כשהצפון למעלה, או בכיוון הנסיעה. כל עוד שאין מסלול, הלחיץ נסתר.
כנ"ל, רק לאחר קביעת מסלול, יופיע לחיץ תפריט ניהול מסלולים (במקור, "אפשרויות מסלול"..), שיוסיף למנווט את אפשרויות השליטה המקובלות.
לדלג על נקודת ציון, להוסיף נקודת ציון, להמנע מהפניה הבאה, להציג את כל המסלול, להציג את כל הפניות, לשמור/למחוק את המסלול.
הכנסת כתובות, אין פשוט ממנה. הכל מתבצע ממסך בודד, עם מה שקוראים אצלנו "מקלדת חכמה". הקלדת מספר אותיות, לא בהכרח ברצף נכון, תניב את כל היעדים הרלוונטים, מסוננים לפי קרבה לצירוף האותיות ולסדר שלהן.
אישור הכתובת, בהתאם לעניין, עשוי לחולל רשימה שיש לבחור ממנה. בחירה בלחיצה תציג מייד את המיקום הנבחר על המפה, עם אפשרות לקבוע את המקום כיעד, נקודה בדרך, נקודת מוצא, להוסיף למועדפים או לקבוע ככתובת קבוע מוגדרת (בית).
לחיצה על לחיץ הניווט תחולל חישוב מסלול והצגתו על המפה. יותר פשוט לא יכול להיות. לא צריך חוברות למשתמש, לא צריך עקומת לימוד. מי שקרא כאן, כבר יודע !
רשימת נקודות הציון מפורטת מאוד, ומכילה אלפי כתובות ומספרי טלפון (בהתאם לרלוונטיות). היות וזהו אחד המאפיינים המבדלים תוכנות ניווט, להלן כל הקטגוריות:
תכונה מעניינת ל- Miomap 2008, כבר מתחילים לראותה בתוכנות הדור החדש, היא ניווט לתמונות עם ציון קואורדינטות. ב- MioMap קוראים לזה ניווט NavPix. יותר ויותר מצלמות, גם לחובבים אבל גם לצלמים מקצועיים, כוללות רכיב GPS פנימי. כמו שהתאריכון/שעון המוכר מאפשר להכליל בנתוני תמונה את מועד הצילום, כך רכיב GPS מובנה יוסיף לנתונים את המקום המדוייק בו הצילום נלקח. מפתחים זריזים כבר עושים בזה שימוש (למשל לשיוך אלבום תמונות למפות Google ו- Earth). גם MioMap יודעת להשתמש בצילומים עם מידע גאוגראפי (בלע"ז GeoTagged) כיעדי ניווט לכל דבר.
לצורך התרגול, ניסיתי להוסיף צילום GeoTagged כזה לתוכנה אצלי. תהליך שמתבצע באמצעות ממשק ה- PC הקרוי MioMore (הרחבה בהמשך) ואתר רשת היודע להפוך צילומים GeoTagged לצילומי NavPix שהתוכנה מזהה. אתר כזה הוא Flickr וכאן, אני חייב לציין שזו הפעולה הראשונה (הוספת צילומי NavPix ל- MM2008) והיחידה שדורשת מהמשתמש טיפה ידע מוקדם, וככל הנראה, בבתים "מסויימים" זה תהיה משימה שמורה לילד ה"חנון" שבמשפחה.. איכשהו הצלחתי, אבל לא בקלות. אגב בפרסומי רונלייט מצויין ש- MioMap 2008 כוללת בסיס נתונים עם צילומי NavPix כנקודות ציון. הגרסה שקבלתי לא כללה כאלה, והעניקה לי כמה "רגעים מרתקים" כדי להבין "איך עושים מה" ולא.. החוברת למשתמש לא ממש עזרה לי בהקשר זה.
MioMap 2008 לא רוצה שחלילה ניתפש נוהגים במהירות מופרזת. לשם כך, ולראשונה בנוף הניווט המקומי, התוכנה כבר כוללת בסיס נתוני מיקום מעודכן של מצלמות מהירות, מרוב/כל הסוגים. לדברי רונלייט, בסיס הנתונים יזכה לעדכון שוטף, בשת"פ עם גורמים המתמחים בכך, והעדכון, גם הוא יועבר למכשירי המשתמשים באמצעות ממשק MioMore.
כבר ראינו קודם שמנהל המסלולים מאפשר למשתמש לעדכן בעצמו את בסיס נתוני המיקום למכמונות. יש להניח שאותו ממשק MioMore יאפשר, בעתיד קרוב כלשהו, עדכון הדדי של מיקומי המכמונות ע"י המשתמשים עצמם. האמת הנושא הזה טרם הוכרז מפורשות, ולכן הקפדתי לסייג אותו אולם המרחק לשם קצר מאוד וממשק MioMore, לכשיופעל במלוא יכולותיו, יכול לאכול משימה כזו לארוחת בוקר, עוד לפני ששטף את העיניים...
אפשרויות קביעת הייעדים כוללות גם "פינה" למתקדמים. הכוונה לבניית מסלולים אל/מ: הצטלבויות (לפי רחובות חוצים), צמתים מרכזיות (לפי שם צומת), קואורדינטות (נתוני קו רוחב/אורך מדוייקים), מיקוד (מותנה בבסיס הנתונים של המפה, רלוונטי בעיקר בארצות השפעה בריטית) ומרכז עיר (רלוונטי בעיקר באירופה).
הגדרות המיסלול רחבות ומפורטות ככל שיש, ולענייננו, כוללות הגבלת כניסה לשטחי הרשות, לפני שמישהו כאן יתנפל...
כן ניתן למצוא את כל ייתר ההגדרות השכיחות:
ניהול המסלולים מאפשר בניית מסלול (Via) בהתאם להעדפה אישית, וניוד יעדים לפי סדרי קדימות משתנים:
למעוניינים ניתן, בכל עת,לקבל את רשימת הפניות המפורטת,
לחיצה על פנייה תעביר מייד למפה ותראה את המקום בפועל.
מסלול וניווט:
המנוע של Mireo נמנה עם המהירים בנמצא. גם ב- MioMap 2008 של NavMan הוא לא חורג מהמצופה. חישוב מסלול מדן ועד אילת, רושם על צג הסטופר שלי פחות מ- 3 שניות. אילו היו לי מפות חו"ל הייתי יכול להתפרע יותר, אבל איני צופה כאן הפתעות. מהר, ב- MioMap 2008, זה מהר מאוד.
התוכנה מציגה את "הפניה הבאה" כנגזרת מוגדלת מתוך המפה. למי שזה לא ממש מסביר את עצמו, מדובר בתאור גראפי אמיתי (צילום מוגדל) של הפנייה האמיתית, זאת בניגוד לשיטה הקלה והפשוטה יותר של תאור פניות באמצעות סמלים. אפשר לומר בשקט שאין מצב לתאר פניה באופן מדוייק ע"י סמלים. השיטה ב- MioMap נשמעת פשוטה לביצוע אבל הפעולה "מאחור" מסובכת למדי, ואין מדוייק ממנה. אולי פחות רלוונטי בפניות חד-ערכיות, אבל רלוונטי מאוד בכבישים עם הסתעפויות ובמעגלי תנועה עם יציאות רבות.
MioMap 2008 מכריזה בקול על מספר דרך בפניה. מי שעוקב אחר סדרת סקירותי על תוכנות הניווט בישראל, כבר מכיר את חיבתי לפיצ'ר הנכבד הזה. עד שלא יהיה לנו TTS נורמאלי (ר"ת של Text to Speech במשמעות של הכרזה קולית של שם הרחוב בפניה) הכרזת מס' הדרך היא הדבר הכי קרוב. אני מצפה מכל תוכנת ניווט מודרנית להכליל ואף להרחיב את הפיצ'ר הזה, כשלעצמו די קל לפיתוח שכן הוא מתבסס על הגיית ספרות קיימת, ולא "נסחף" להגיית אותיות. מבחינתי, מי שאין לו את זה, כדאי שיהיה לו... במבחן היציאות של איילון, MioMap 2008 הכריזה מספר פעמים רב מתוכנה אחרת שבחנו כאן בעבר, אבל עדיין לא תמיד. אינני מבין מתי היא מכריזה ומתי לא ולפי איזה פרמטרים, כאמור עצם נוכחות התכונה הזו היא נכס התורם בודאות להקטנה משמעותית של טעויות בניווט.
מערכת קביעת היעדים ב- MioMap 2008, רחבה ככל שמוכר בתחום וכבר פרטתי את זה למעלה. כך גם בסיס נתוני המידע על נקודות ציון, שכולל גם מספרי טלפון מעודכנים. יצויין שדגם מתקדם יותר בסדרת 300 (ה- 360, שמעלה את מחיר ה- 300 בכמאתיים ש"ח) כולל דיבורית BT. לא בדקתי את הדגם ההוא, אבל מאוד ייתכן שבו ניתן לחייג מתוך בסיס נקודות הציון. אם לא, אז הנה עוד רעיון נחמד ופשוט שקיים בתוכנות מתקדמות, וראוי שיתקיים גם ב- MioMap. שוב, ייתכן וזה קיים. לא יכולתי לבדוק.
מסלולים מחושבים ניתן להדגים באמצעות סימולטור (פונקציית"הדגם"):
התוכנה מציעה התרעות לנקודות ציון רלונטיות ומאפשרת לקבוע את מרחק הנתן ההתרעה מהנקודה. שימושי ביותר למתן התרעות קרבה למכמונות מהירות למיניהן.
אגב, בניגוד למכשירי Mio קודמים ומשום שהפעם מדובר בתוכנת ניווט קניינית של Mio ובהסדר מול ספקית נתוני המיפוי, חברת מפה, מפות ישראל (עדכניות Q2-08) והתוכנה, צרובות ברום ה- Moov ודוקא מפות חו"ל מגיעות על כרטיסי הרחבה. יש כאן שינוי מהותי במודל ההפצה שמאפשר שחזור קל של התוכנה ו/או המפות הצרובות על המכשיר במקרה של תקלה, בלי להטריד את המשתמש בחובת הוכחת רכישה ו/או אוטנטיות של הכרטיס, מתוך הנחת עבודה שאם יש לך Moov התוכן הוא חלק בלתי נפרד מהחבילה. זה גם פותח אפשרות להפיץ ביחד עם המכשיר גיבוי מלא של התוכנה/מפה, ושיוך מודל אבטחת התוכנה נגד העתקה למספר ה"ברזל" של המכשיר. מקשה על "פריצה" יותר מאבטחת ה- SD הבסיסית.
מפות חו"ל:
Moov ו- MioMap 2008 תומכים במפות חו"ל אותן ניתן לרכוש בנפרד על-גבי כרטיסי SD. ספריית המפות של Mio רחבה וכוללת מפות של אירופה, צפ' אמריקה, מדינות בדר' אמריקה, מדינות באסיה, אוסטרליה, ניו-זילנד (מובן..), ועוד. בישראל, רונלייט כבר מציעה את האוספים הרגילים, אירופה ו צפון אמריקה בזמינות מיידית. יש להניח שההיצע יתרחב במקביל לביקוש המקומי שכן יש לזכור שהפעם, כל מה שרונלייט צריכה לעשות זה לבקש מהייצרן שלה, Mio...
ממשק ה- PC Desktop, ה- MioMore:
אחד מכאבי הראש הגדולים, הן של מפיצי תוכנות ניווט והן של משתמשים, זה שדרוג התוכן. תוכנה, מפות, מכמונות, נקודות עניין וכיו"ב. ל- MioMap 2008 מתווסף ממשק סנכרון, או בשפת המקור PC DeskTop המכונה MioMore ואמור להקל על כאב הראש הזה באמצעות רשת האינטרנט.
התקנתו של MioMore מתוך ה- CD המצורף לחבילת Moov. שמחנו למצוא שקיימת על הדיסק אפשרות להתקנת ממשק עברי מלא.
בעת כתיבת הסקירה רוב שירותי MioMore אינם פעילים עדיין, אולם הפוטנציאל מבטיח רבות ויש להניח שיהווה עוד ייתרון מבדל בין MioMap 2008 למתחרים שאינם מציעים שירות כזה, או דומה לו. מודגש כי מדובר בשירות עולמי של Mio, שקיבל לוקאליזציה.
נגן מדיה:
לא נרחיב את הדיבור. בסה"כ ה- Moov 300 מציע זיכרון Flash מובנה של 1GB. ניתן להשתמש בזיכרון הזה גם לשמירת מדיה וניתן להרחיב אותו באמצעות כרטיס זיכרון מסוג SD. הנגן כולל מבחר אפשרויות ניהול רשימות, ו- Equalizer.
סיכום:
המסר המוביל את קו Moov ו- MioMap 2008 החדשה הוא פשטות. משכך אתבטא גם אני ברוח השעה. פשוט אהבתי.
לזכות, אחזור ואמנה את הידידותיות, הפשטות, המהירות, הדיוק היחסי וגם תכונות יותר ייחודיות כמו טכנולוגיית SiRF InstantFix במקלט ה- GPS ופשטות ההפעלה של החומרה. לצד הזכות של התוכנה יודגשו מפות מעודכנות (ישראל Q2-08) של חברת מפה, הכללת נתונים מעודכנים של מכמונות מהירות עם התרעת קרבה ואפשרות לעדכון אישי, וניווט ה- NavPix, אף שאני לא ממש סגור על קלות הוספת התמונות לבסיס הנתונים בתוכנה. אני מניח שזה ישתפר ככל שיתפתחו ויתרחבו שירותי ממשק ה- MioMore.
אהבתי גם את המחירים, ומדובר כאן במוצרים איכותיים עם בית ו"אבא ואמא", להבדיל אלפי הבדלות ממוצרי מדבקה לגמרי אקראיים. מחירים לדוגמא שמצאתי ב- Office Depot, סניף קניון שבעת הכוכבים: Moov 300 עם תוכנת Miomap 2008 החדשה - 1,349.00 ש"ח, Moov 360 עם תוכנת MioMap 2008 החדשה - 1,549.00 ש"ח. דגם הכניסה Moov 200 עם תוכנת MioMap 2008 החדשה - 1,049.00 ש"ח (מחירים כוללים מע"מ). המחירים נמוכים ממחירי הדגמים המקבילים מקודם, למרות שמבחינת המפרט מדובר במוצרים עדכניים ומתקדמים יותר.
אהבתי פחות את הקונטרסט הנמוך (לפחות ממה שאני רגיל אליו) של צבעי התוכנה/מפה (בשפה המקצועית "Legend"). בהתחלה חשבתי שמדובר בפילטר נגד הבהק של מסך ה- Moov. אח"כ השוויתי עם אותה התוכנה מותקנת על מכונה אחרת והבנתי שאכן מדובר בתוכנה. עניין של טעם.
אהבתי פחות גם אורך חיי הסוללה ה"אוטונומים" (כלומר בין טעינות). לפחות בזמן הקצר שה- Moov 300 ברשותי, רשמתי זמן של כשעתיים עד לקבלת הודעת "סוללה חלשה". המכשיר מיועד לניווט רכוב וברכב הוא נטען קבוע משקע המצת אז אני מניח שזה נתון זניח. בכל זאת אף אחד לא היה מת אם במקום סוללה של 720 מא"ש, היו שמים שם אחת של, נניח 1,350 מא"ש ואפילו 1,500..
אינני נוגע, בכוונה, בנושא טעויות ניווט. גם אם אני לא מצאתי כאלה באיזורי הנסיעה הקבועים שלי, יש להניח שיהיו אחרים שימצאו טעויות באיזורים אחרים. זה בלתי נמנע ומי שמצפה אחרת, שיתעורר. עם זה, הצמד Mio Moov ו- MioMap 2008 "עושים את זה" פחות ממתחרים מוכרים. גם משום המפות המעודכנות יותר, גם משום אלגוריתם החישוב של המנוע שזו אחת מתכונותיו היותר בולטות, וגם משום תכונות בתוכנה כהכרזה קולית של מספר דרך בפניה, ותאור פניה כנגזרת מוגדלת של המפה עצמה.
שאלה בלתי נמנעת. האם הייתי רץ להחליף את התוכנה הנוכחית שלי ב- MioMap 2008 ?, ובכן לא בהכרח. אבל בטח שהייתי שוקל את זה, וחזק, אם ממילא הייתי עומד בפני רכישה חדשה, או בפני שדרוג תוכנה/מפה בתשלום, כשעלות השדרוג מהווה יותר מ- 30% ממחיר Moov עם MioMap 2008 חדשה.
An accredited Israeli field journalist and photographer, Saar was a Moderator of Microsoft Israel's WM Forum, counts with the founders of leading Israeli mobile life-style web sites, and lectures on the integration of Mobile devices in both professional and ordinary life. He was awarded with the Microsoft MVP (* Most Valuable Professional) title for 6 consecutive years, being involved with Microsoft Mobile Devices professionally since early days of WinCE One. Author of the book "iPhone At Eye Level" (Modan Publishers - 2010) Saar is a Graduate of the Communications School at Tel-Aviv University.