כבר
עברה את רף חובת ההוכחה, לדברי משווקיה בישראל - חב' רוגב - אחרי מכירות מקומיות של כמה אלפי עותקים, GPS2GO של חברת Mireo Telematics משיקה בישראל גרסה חדשה, ושמה Leader.
מי שיחפש את Leader באתר של Mireo, יתקשה למצוא אזכור לגרסה חדשה זו. לאחרונה Mireo משתפת את מנוע הניווט שלה עם OEM מובילים, וכך גם במקרה של Leader הנסקרת כאן שהיא פיתוח משותף עבור חברת רוגב הישראלית.
Leader, שיווקה הסדיר בישראל יתחיל בשבוע הבא, היא האנטיטזה לסיבוכיות. עניין של טעם אישי, אבל על אלו הסבורים שתוכנת ניווט צריכה, בראש ובראשונה, לנווט (!!), Leader תתחבב ממבט ראשון. הגראפיקה של התוכנה הכי בסיסית, אבל גם הכי ישירה. אין כאן "ברקים ורעמים", אבל יש מיסלול מהיר מאוד, תפעול ידידותי ומסביר עצמו בלי חוברת, וגם כמה טריקים ייחודיים המזוהים מייד עם Mireo, כאלו שהעלו את החברה הקרואטית על-פני המפה העולמית.
Leader, כצו האופנה האחרון, מציעה פלטפורמה רב-סביבתית, עם גרסאות זמינות ל- PND (מכשירי ניווט ייעודיים עם Windows CE), ל- PDA (כף-יד עם Windows mobile), ל- PC (עם גרסת "חלונות" ותאימות ל- XP ול- Vista) וכן, זמינה גרסה גם ל- Diamond נטול התקן SD. גרסת Symbian בשלבי התאמה אחרונים וכבר הציגו לי אותה עובדת על N95. ככזו, ככל הנראה ואם וכאשר נראה אותה "בחוץ", Leader תהיה תוכנת הניווט "On-Board" הראשונה בישראל לסביבת Symbian. זאת אם נתעלם מ- Sygic IDrive שלא ממש עשתה עליה אמיתית.
מחיר היעד ללקוחות סופיים, כפי שנמסר לנו, יעמוד על 799.00 ש"יח (כולל מע"מ). השירות ינתן ע"י חברת רוגב מחשבים, כשנקודות המכירה הארציות משמשות גם כתחנות איסוף והחזרה.
גרסת Leader שהושאלה לנו לסקירה הגיעה עם מפות ישראל של חברת מפה (ללא שכבות Landmarks ו- Elevation). התוכנה מוצעת גם עם מפות צפ' אמריקה ואירופה של TeleAtlas (עם שכבת LandMarks וללא שכבת Elevation).
פשטות כבר אמרנו, אבל בהחלט במובן החיובי. הרושם הראשון שמשאירה Leader אחרי כמה שעות של הכירות הוא של ידידותיות משכבר הימים. בעצם כבר בדקות הראשונות. אם הכי פשוט זה הכי ישיר, והכי ישיר זה הכי מובן, Leader תמצא לה משתמשים בקהלים רבים ומגוונים שמחפשים תכלית.
התכלית הזו מפגישה כבר ביציאה הראשונה עם שני מאפיינים מוכרים של Mireo שמבדלים את Leader ממתחריה. הכרזת מספר הדרך בפנייות לדרכים בין עירוניות ו- גזירת הפניה כ"צילום" מתוך המפה עצמה, והצגתה בהגדלה (במקום מימיקת הפנייה, כמקובל אצל מרבית המתחרות). שווה הסבר מורחב, והריהו.
דמיינו יציאה מעיר מגוריכם לדרך המלך. עם מתכנני הכבישים החדשים בישראל אפילו נהגים מנוסים חייבים הרחבה דחופה למוח. כידוע הרזולוציה של מערכת לווייני ה- GPS, במצב הטוב, היא כ- 5 מטרים. מה עושים אם התוכנה מורה לצאת ימינה ולפניך 3 יציאות מקבילות לימין שהרווח ביניהן צר מ- 5 מטר. הסיכוי לטעות הוא 66.6%. לא כן עם Leader שמכריזה בפניה את מספר הדרך שיש לבחור, ומבעוד מועד. תאמינו לי, הסיכוי לטעות הוא אפסי, אפילו עם הנוהג הנפוץ לבנות מעקפים לא הגיוניים בעליל שצצים מדי לילה. המעקפים אולי יהיו חדשים,אבל מספר הדרך לא משתנה. סכנת הטעות יורדת לאפס. הדגמה בסרטון הבא:
המחשת "הפנייה הבאה" באמצעות גזירת חלק המפה הרלוונטי הוא, אם נחשוב על זה, הפיתרון הכי פשוט (אמנם לא בהכרח לפיתוח..) והכי ברור להמחשת פנייה. בעוד מרבית המתחרות בוחרות להשתמש בהדמייה סמלית (Mimics), ב- Leader מציגים בצד המסך חלון עם הגדלת הפנייה מהמפה עצמה. פעם, בזמן אחר, במקום אחר ובתוכנה אחרת, חקרנו ומצאנו שקיימות מעל ל- 35 ווריאציות אפשריות לפניה. אגב, אחד הפוטנציאלים העקריים לטעות בהבנת ההוראה. האם כל התוכנות מחזיקות בארכיב שלהן את כל האפשרויות ? וכבר אמרנו. למה להתאמץ כשאפשר אחרת, והרי דוגמא:
עוד דוגמא לחכמה שבפשטות, מנגנון הכנסת כתובות במסך אחד. למה לא ?
וכן, קיים פילטר חיפוש (הנקרא במחוזותינו גם "מקלדת חכמה"..). מספיק להקליד מספר אותיות, מובן שכמה שיותר שאפשר עדיף, לקבלת רשימה של כתובות בסדר רלוונטיות יורד.
מה עם תיירים שממש, אבל ממש, אין להם זמן וחשק להתעסק עם הקלדות וגם עם רעות-חולות אחרות, למשל "אקסנטים" (Accents) ואותיות מיוחדות (Umlauts) העשויים להקשות על הקלדה נכונה ? לאלו Leader מציעה עוד פונקצייה חכמה בפשטותה.. ניווט לפי תמונות (במקור: אלבום כתובות, בתפריט הראשי). וזה נראה כך:
בעת שקבלנו את גרסת Leader לסיקור, מאגר אלבום התמונות היה די מצומצם, אבל ברוגב טוענים שגרסת המפות הבאה תכלול עיבוי רציני של המאגר. חובת ההוכחה עליהם.
רוצים עוד "טריק" יפה.. קבלנו. הקלקה על חלונית הפניה הבאה, בכל עת, מחוללת הכרזה קולית על נתוני הפניה. למקרה ששכחנו.
ככלי עבודה לניווט נוח מנקודה לנקודה, Leader מגייסת את כל התכונות דלעיל כדי לתת למשתמש תחושת בטחון כמעט מיידית. לתחושה הזו מצטרף גם אלגוריתם מיסלול מהיר. לבדיקה בנינו מסלול שמתחיל בצפון, בקיבוץ דן, ומסתיים בדרום, בעיר אילת. לקחנו עשר מדידות זמן (שעון עצר) כדי לחפש שתיים הכי קרובות ולבצע ממוצע מקורב ביניהן. בשיטה זו כל חישוב המסלול לקח כ- 5 שניות עם מדידת מינימום של פחות מ- 4 שניות. לגמרי לא רע, ואפשר לנסות גם לבד בבית...
כתוכנת ניווט, Leader אינה מחסירה הגדרות ועל אף מראה "דור קודם", מציעה את מלוא הגדרות להן ניתן לצפות מתוכנה עדכנית. סוג תנועה - רכוב, רגלי, מונית (תחבורה ציבורת), סוג מסלול - מהיר, קצר, אפוטימאלי, סוג דרך - מהירה' אגרה, מעבורת, לא סלולה, חסימת קו ירוק.
לכל הפונקציות ניתן להגיע מתפריטי גלילה ברורים, בעלי כתב גדול המופעלים במגע אצבע. לחיצי התפריטים גדולים ואף שזה אסור בתכלית, הנה אמרתי... מאפשרים תפעול נוח וממוקד גם בתנועה.
בהתאם לעניין, התפריטים נפתחים בשיטת "תפריטי משנה" (Nested), גם היא נחשבת למעט "פאסה" אצל מתכני ממשקים גראפיים מעודכנים, אבל בינינו - שיטה פשוטה וברורה מאין כמוה. בכל מצב רלוונטי קיים בצד שמאל כפתור [חזרה] (Back) נוח, שמחזיר למסך הקודם, או כפתור [סגור] (מקביל ל- OK ב- PPC), שמחזיר היישר למפה.
אגב, כאן נבחנת רצינותם של מתכנני ממשקים. גם הקפדן בבודקים ימצא קונסיסטנטיות במיקום כפתורי [חזרה] ו- [סגור]. עוד תורם להתרגלות מהירה.
המסך המרכזי, הראשון שנפתח אחרי הפעלה, הוא מסך המפה/ניווט.
המסך נפתח במצב צפיית דו-מימד:
אם לא תתבצע הפעלה מיידית של אחד מכפתורי הלחיצה (הצפנת מפה, שינוי זוית צפיה ושינוי זום), לחיצי הבקרה שעל המפה "יעלמו" תוך כמה שניות למצב כמעט שקוף, שלא להפריע לצפייה במקסימום מפה. כבר ראינו את זה איפשהו ?... אז מה. רעיונות טובים עומדים לאורך זמן.
מהמסך הראשי ניתן לנהל את כל התוכנה. גם ניווט (המפה עצמה) וגם הגדרות (כפתור [תפריט]). בנוסף, ניתן להפעיל הקלטת מסלול והכי נחמד, אפשרות להיפוך כיוון המסלול - מנקודה א' לנקודה ב' וחזור לנקודה א'. חוסך כמה דקות טובות כשמדובר בנסיעות "הלוך/חזור" מ/אל אותן נקודות.
כפתורי שינוי זוית צפיה, שולטים בהעברת המפה מ מבט דו-מימד ל מבט ציפור (מה שנקרא בטעות תלת-מימד).
תכונות כמו זום אוטומטי עם קרוב לפנייה, ו- מעבר אוטומטי בין בט דו-מימד למבט ציפור, חסרות ב- Leader. כאמור, ניתן לקבל אותן תוצאות אבל רק באופן ידני.
כפתור [מסלול] שולט בכל תפריטי המיסלול למיניהם והוזכרו קודם.
כפתור [תפריט] הירוק, פותח בפנינו את התפריטים העקריים ובראשם תפרידי קביעת יעדים וכתובות.
התוכנה מכילה מנגנון ובסיס נתונים רחב (מאוד) יחסית של נקודות עניין, מקוטלגות בקטגוריות.
עם אפשרות הגדרה לפי קרוב, או לפי גבולות מפה נצפים,
המפה במסך הראשי "רגישה למגע" (מה שנקרא בשפת נווטי השטח "דקירה").
הדקירה מחוללת סימון מיידי ומעלה תפריט מניפולציה רלוונטי לאותה נקודה.
בחירת מסלול מאפשרת צפייה במלוא אורכו:
פניה אחר פניה:
סיכום מרחק וזמן:
ונקודות עניין לאורך המסלול (במקרה זה בחרתי במסעדות..):
כן ניתן לצפות במהירות נסיעה ונתוני טלמטריה שכיחים כמו מצפן, זמני הגעה, מרחק ליעד, ס"כ זמן נסיעה וקטע הפניה הבאה.
או לראות את מצב קליטת הלוויינים ונתוני GPS אחרים.
סיכום:
היום כבר מוצעות בישראל 3 תוכנות ניווט. כל אחת והזוית האישית שהיא מציעה. שלושתן, בגרסאותיהן האחרנות, נסקרו באתר זה וזה אולי גם הזמן (למי שמתחשק) לרענן את הזיכרון. מכל מקום, הימים בהם הוצעה כאן רק תוכנה אחת עברו, וכנראה גם לא ישובו עוד.
Leader מציעה את מירב אפשרויות ההגדרה ליעדים שבנמצא. לפי כתובת מדוייקת, לפי שם צומת, לפי הצטלבות רחובות, לפי קואורדינטות, לפי מרכז העיר, ולפי מיקוד (האחרון רק בחו"ל). אם עדיין יש עוד איזה פרמרטר שנשכח, גם אני איני זוכר אותו..:-)
כמצויין בתחילת הסקירה, Leader מוצעת ל"מקומיים" עם מפת ישראל של
חברת מפה. כרגע ללא Landmarks. למעוניינים זמינות מפות (עם Landmarks) צפ' אמריקה ואירופה, של
TeleAtlas.
אהבתי ב- Leader את תחושת הסחבקיות שמקנה התוכנה כבר לאחר רגעי השימוש הראשונים, מה שמקנה ביטחון ביכולותיה, הגם שבסה"כ זו תוכנת ניווט וכזכור "כשמדליקים GPS לא לכבות את המוח"...
להדגשה מיוחדת זכאיות תכונות חכמות כהכרזת מספר דרך בפניה אל/מ דרכים בין-עירוניות וגם הצגת פנייה כנגזרת מצולמת ממפת הניווט.
המחיר, וגם זה פרמטר לא מבוטל, הנמוך מבין המתחרות ובהחלט לא מעיד על שום חולשות או חסרים, אלא על תחרות בריאה.
Leader של GPS2GO/רוגב, מבית Mireo Telematics, שווה את הכסף. כתוכנת ניווט היא ידידותית, מהירה וחכמה. קצת פחות במחלקת הפירוטכניקה, אבל בשום מצב לא על חשבון תכונות ו/או ביצועים.
===========
מאת: סער אביגור
גרפיקה: איריס אביגור - א.ס.י.פ/ערוץ 3